Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovas okosságok

 A ló testájai:

Kép

 

1.nyakszirti tájék, 2.fejtetõ, 3.fül tájéka, 4.halántékárok (vakszem), 5.homloktájék, 6.szem tájéka, 7.szembolti tájék, 8.szemgödör alatti tájék, 9.orrhát, 10.orr oldalsó tájék, 11.orr hegye, 12.orrajaki tájék, 13.külsõ rágóizom tájéka, 14.állkapocsizület tájéka, 15.arcléc, 16.pofa tájéka, 17.felsõ ajak, 18.alsó ajak, 19.állcsúcs, 20.torokjárat tájéka, 21.érvágány, 22.tarkó, 23.halántéktájék, 24.fültõmirigy tájéka, 25.gége tájéka, 26.felsõ nyakél vagy sörényél, 27.nyak oldalsó tájéka, 28.fejnyakkarom tájéka, 29.torkolati barázda, 30.szegyfejizom tájéka, 31.lapocka elõtti tájék, 32.hát tájéka, 33.mar tájéka, 34.mellkas oldalsó tájéka, 35.vállkar tájék, 36.bordatájék, 37.bordaív, 38.szügy tájéka, 39.szegycsont tájéka, 40. borda alatti tájék, 41.lapátos porc tájéka, 42.ágyéktájék, 43.has oldalsó tájék, 44.éhgödör vagy horpasz, 45.köldök, 46.lágyéktáj, 47.haskorci redõ, 48.vaszora vagy tasak, 49.kereszttájék, 50.far tájéka 51.külsõ csípõszeglet, 52.ülõgumó, 53.farok, A)lapockaporc, B)lapocka tövise, C)tövis elõtti izom, D)tövis mögötti izom, E)vállizület tájéka, F)kar tájéka, G)könyökbúb, H)háromfejû karizom tájéka, I)alkar, K)elülsõ lábtõ, L)elülsõ lábközép (szár), M)elülsõ csüdizület tájéka, N)pata, O)csüd, párta, pata tájéka, P)csípõizület és tompor tájéka, Q)comb, R)térd tájéka, S)térdkalács, T)térdalji tájék, U)lábszár, V)hátulsó lábtõ (csánk), W)hátulsó lábközép (szár), X)hátulsó csüdizület tájéka, Y)pata, Z)csüd, párta, pata tájéka

 

 

Fejformák:

                                                    egyenesfej,

Kép

 

kosfej,

félkosfej,

juhfej,

csukafej

és ékfej

 

 

 

Lószínek, és fajták leggyakoribb alakjai:

 

KépAmerikai ló

albínó színnel

Általában az ilyen fajta lovak, albínó színnel rendelkeznek.

Jellemző rájuk a hosszú farok, és a  kesekeny váll.

 

 

 

KépMagyar hidegvérű

deres színnel

Az ilyen lovak általában nagy teherbírásúak, mozgékonyak, rendkívül tanulékony barátságos és igénytelen lovak.Igáslóként
hasznosítják.

 

 

KépFríz

fekete színnel

Általában nemes feje van, kis füle, ívelt nyaka, rövid egyenes háta.Szeretni való karakteréről és könnyen kezelhetőségéről híres, nemes megjelenésű, élénk paci.Csak feketében találkozhatunk vele.

Fogatban, és hátaslóként hasznosítják.

Melegvérű a vérmérséklete.

 

 

KépMagyar sportló

vasderes színnel

 Modern fajta, és modern célokra is hasznosítják. A legjellemzőbb, hogy hátaslóként. Intelligens, tanulékony, kitűnő ugróképességekkel rendelkezik

 

KépMagyar sportló

sötétpej színnel

Ez a ló is ugyanolyan fajta, mint az előző. Annyival kiegészítve, hogy 165-170 cm magas, és elegáns megjelenésű, a kép is bizonyítja.Minden színben látható,található.

KépNew Forest

izabella fakó színnel

A New forest sok oldalúan hasznosítható, de leginkább hátaslóként, vagy fogatban hasznosítják.

 

 

KépNew Forest

sárga színnel

Ez is New forest. Még annyi lenne róla, hogy valójában kisló, és póniban is előfordulható. A kisló 122-143 cm, a póni 122 cm alatti növésű.

 

KépAngol telivér

palomino színnel

kitűnő versenyló, mint ahogy Kincsem is (ugyanilyen faj), és a leggyorsabb is egyben.Atletikus robbanékony,térölelő mozgású. Hátaslóként hasznosítják.

KépMagyar sportló

pej színnel

Egy ugyanilyen sportlovunk, harmadjára fordul elő. (itt)Magyarországról származik, a XX.századból.Minden színben előfordul, és 165-170 cm-ben fordul elő.

KépShetlandi póni

sárga-tarka színnel

Évszakoktól függően bármikor változhat.Hosszú sörénye farka, és
hosszú szőrzetű póni. Világszerte a gyerekek pici pónija. Bottal,mint eddig 

marmagassága 87-112  cm.

KépGelderlandi

tarka-pej színnel

Nyugodt,élénk, intelligens, és sokoldalúan hasznosítható. Enyhén rövid lábai, jól izmolt fara van. Hollandiából, és Gelderlandból származik a 19. századból.

 

 

 

Itt különböző részeket láthatsz. Lovak testtájait, kantár részeit..stb.

 

Lássuk! Jó tanulást!

 

 

Kép

 

 Íme, a kantár részei!

 

A martingált sokak nem tudják, hogy mit is jelent, de ahogy láthatjátok, a ló szügyén helyezkedik el. A martingált leginkább ugratáskor veszik elő.

 

 

 

 Kép Itt ennek a lónak az alap részei találhatók, amiket a legtöbb lónál ugyanígy kéne tudni.

 

 

 

A legismertebb jellegzetességekről, mindig föl lehet ismerni egy lovat, mint ahogy itt is az Arab telivért a csuka fejéről, és íves nyakáról, kecses mozdulatairól.

 

 Kép
 

Íme, a ló testfelépítése. (A nagyon részletes dolgok, mint pl.: felsőajak, alsóajak...stb., nem fért föl a képre, de igazából, ezek az igazán kiemelt részek!

U.i.:A pata fölső részénél lehet látni egy jegyet, amit úgy neveznek, hogy csüdben kesely.

 

 

Kép

Itt pedig a nyereg részeit pillanthatod meg! Nos, ezt nem árt tudni, szóval rögzítsd az agyadba! (Hiányzik a kengyelszíjlakat, csak nem látható rendesen a képen, de ott van a kengyelvas fölött.)
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.